Digitális szakmák járvány idején - Orientify BLOG

Digitális szakmák járvány idején

Virtuális asszisztens, kontroller, online pszichológus. A jövő szakmáit bemutató sorozatunk negyedik részének az adja aktualitását, hogy a koronavírus okozta világjárvány alaposan átrendezi a munkaerőpiacot. Felgyorsulhat az, amit eddig a digitális folyamatokra való átállásról gondolunk. Mutatunk néhány szakmát, ami most különösen érintett.

Elénk jött a jövő

Az Orientify blogjának olvasói megszokhatták, hogy rendszeresen jelentkezünk a jövő szakmáival foglalkozó, elemző cikkekkel. A világjárvány kitörése előtt is írtunk arról, hogy sok szakma megy a digitális irányba. A koronavírus ennek a folyamatnak a sebességét tovább gyorsítja. Bizonyos esetekben bizonyítja, milyen sok munkafolyamat váltható ki digitális eszközökkel vagy robottal, máskor pedig épp az ellenkezőjét, az emberi munka pótolhatatlanságát.

Egy 2018-as felmérés szerint a magyar lakosságnak a fele rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, és alacsony a természettudományokat, technológiát, műszaki tudományokat és matematikát (STEM) tanuló diplomások száma. A különböző információs és kommunikációs technológiák (IKT-k) által kínált lehetőségeket a magyar vállalkozások még nem használták ki maximálisan, de a home office-ra való átállással valószínűleg nemcsak a digitális kompetenciák fejlődnek, hanem azok a munkafolyamatok is megváltozhatnak, amelyeket eddig nem tudtunk elképzelni digitálisan.

Nézzünk most néhány példát az utóbbi néhány hétben előtérbe került, teljesen digitális irányba tartó szakmákra.

Virtuális asszisztens

Korábban is létező szakma volt, néhány hét alatt pedig egyre inkább keresett. Mit is csinál pontosan a virtuális asszisztens? Egy cég, vállalat vagy akár egy magánszemély vállalkozó ügyfélszolgálati munkatársa, asszisztense. Intézheti a számlázást, besegíthet a könyvelésben, megbeszélések (online konferenciák) szervezésében, elvégezheti az adminisztrációt. Mindezt azonban nem főállásban és nem személyesen, hanem távolról, online. Szerteágazó lehet a feladata, minden attól függ, hogy miben állapodik meg a munkaadójával. Általában egyéni vállalkozó, egyszerre több ügyfele van. Eddig is felfutóban lévő szakma volt, mára pedig egyre többen vágnak bele, sőt, kezdenek a túlkínálat jelei látszani a piacon.

Kontroller

A kontroller általában azért felelős, hogy támogassa egy cég döntéshozatali folyamatait, a vállalat stratégiai céljainak elérését, és az operatív működést segítő jelentéseket készítsen a gazdasági állapotról. Korábban hasznos volt, ha személyesen jelen volt a cég életében, hogy saját személye felügyelje a folyamatokat. Mára ez természetesen megváltozott, száz százalékban digitális munkatárs lett belőle, akire egyre nagyobb szükség van. A vállalkozások tanácsadó cégeket keresnek fel kontrolling segítségért, hogy az egyre súlyosbodó gazdasági válság tüneteire enyhítést találjanak.

Online pszichológus

Sok szakember gondolja úgy, hogy a pszichológiai konzultációt, a tanácsadást vagy a coachingot meg lehet valósítani online is. Mivel kommunikáción alapul a módszerük, azt online is le lehet folytatni, ugyanakkor ez nem helyettesíti 100 százalékban a személyes találkozókat, de a veszélyhelyzet miatt ez is jobb megoldás, mintha a rászoruló tanácskérő segítség nélkül marad. Leginkább épp a koronavírus okozta nehéz lelkiállapot, a társas izoláció és leterheltség oldására vállalkoznak valamilyen online, videós kommunikációs csatornán. Érdekes, hogy már egy-két évvel ezelőtt is születtek online lelkisegélyről szóló blogcikkek, mára szinte csak erről a témáról írnak a szakemberek a honlapjukon, így az online csatornán segítő pszichológusok szerepe felértékelődik.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu