Hogyan előzheted meg a szakváltást? - Orientify BLOG

Hogyan előzheted meg a szakváltást?

Több esetben utólag is kiderülhet, hogy a választott szak nem illeszkedik az elképzelésekhez. Íme, három eset, amikor az egyetemi tanulmányok más-más szakaszában született meg a döntés a szakváltásról. Török Réka pályatanácsadó, az Orientify alapítója idéz fel három klasszikus esetet.

Szakot rosszul választani bizony egyáltalán nem nehéz. Előfordulhat, hogy nem állt rendelkezésre elég információ felvételi előtt, vagy azért, mert a saját igények nem bizonyulnak elég tudatosnak, esetleg a diploma megszerzésekor már átalakultak a végzettséghez passzoló lehetőségek.

Mit csinálj a jelentkezési határidő előtt?

A szakválasztáskor érdemes leszögezni, hogy minél inkább az érdeklődésre, a képességekre hagyatkozol, valamint eleget informálódsz arról, amit fontolgatsz, annál nagyobb a valószínűsége, hogy hosszú távon is boldogulsz majd a végzettségeddel. Ugyanis nem biztos, hogy életre szóló szakot választasz. A gazdasági-technológiai változások többször átformálhatják majd a szakterületet, amin elindulsz.

Hogyha az egyéni preferenciák tisztázottak, utána következhet a szak vagy az intézmény presztízse, a pénzkereseti lehetőségek áttekintése. Nem meglepő, hogy a család és a barátok sokszor befolyásolnak abban, melyik szempontnak mekkora súlyt adj. Fontos, hogy a saját súlyozási listádat mindig szem előtt tartsd, hiszen neked kell majd végigcsinálni a vizsgákat, és neked kell megírnod a szakdolgozatod is. A szakválasztás előtt az is fontos, hogy ne az itt-ott hallott félinformációkra vagy előítéletekre hagyatkozz, hanem tájékozódj a kiszemelt területen dolgozó ismerősöktől is.

Lássunk három tipikus esetet a szakváltásra.

Azt hittem, a mérnökinformatikus valami mást csinál…

Márk másodéves volt, amikor pályatanácsadásra érkezett. Mindig is tudta, hogy az informatika neki való, de egyre kevésbé volt elégedett a kurzusokkal, amiken részt kellett vennie. Sem a fizika, sem az elektronika nem érdekelte, a műszaki beállítódás hiányában nem érezte magáénak a szakot. Márk esetében a pályák alapos és körültekintő megismerése volt a célkitűzés, amely segítségével bepillantást nyerhet azoknak a területeknek a sokaságába, ahol az informatikai kompetenciák használhatóak. Miután felkeresett IT szektorban dolgozókat, a programtervező informatikus szakra váltott.

Első félév végén már tudtam, hogy nem nekem való a gazdaság és menedzsment szak…

Csilla elsőéves egyetemistaként keresett fel.

„A családtagjaim többsége az oktatásban és egészségügyben dolgozik, és láttam, mennyire megterhelő a mindennapi munkájuk. Szerettem volna valami teljesen más területen továbbtanulni, és úgy láttam, a gazdaság és menedzsment eléggé általános tudást nyújt, amit majd bármikor felhasználhatok, ha például saját vállalkozást szeretnék”.

A szak kiválasztásában nem szerepelt a személyiségből való kiindulás vagy a várható kurzusok áttekintése. A pályatanácsadáson feltérképeztük azokat a területeket, amely Csillának sikerélményt és a képességei felhasználását jelentené a mindennapjaiban. Így rajzolódott ki a segítő pályáknak az áttekintése, amelyek közül a gyógytornászt választotta.

Kommunikáció és média szakon fogok végezni jövőre, de már nem akarok a médiában dolgozni…

Tamás akkor kért tanácsot, amikor már a diploma a küszöbön volt, és egyre közelebb került ahhoz, hogy a szakon megszerzett ismereteit a gyakorlatban is felhasználja.

„Szeretek és tudok írni, látom a dolgok lényegét, de az a közeg, amelyben jelen kell lennem, nem nekem való. Versenyt futok az idővel, ami nagyon stresszel, és annyi minden torzul közben. Én a tényekkel szeretnék dolgozni”.

A legfontosabb tisztázni való az volt, hogy mi az a munkaélmény, amelyet szeretne a munkájában megtapasztalni, milyen közeggel, munkakörülményekkel lenne elégedett. Ennek alapján úgy döntött, hogy nem fejezi be a kommunikáció szakot, hanem vált kereskedelem és marketing szakra, ahol inkább elemzői készségét használná, piackutatással foglalkozna.

Érdemes rugalmasnak maradni, a munkaerőpiaci és technológiai változásokkal lépést tartani, bármelyik szakot is választjuk. Ha pedig már látjuk, hogy a szak nem nekünk való, ne féljünk váltani. Ha bizonytalan vagy abban, hova jelentkezz, akkor kérj pályatanácsadást.

Mérd fel magad egy karrierteszttel, így elő tudod készíteni a döntést. Az Orientifyt pontosan ezzel a céllal hoztuk létre, próbáld ki Karrierprofilunkat, hogy megtaláld a neked való szakot.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu