Munka vagy karrier? - Orientify BLOG

Munka vagy karrier? Mutatjuk a különbségeket!

Bekerülni egy munkahelyre, állást találni jóval könnyebb, mint valódi karriert. Ebben az is szerepet játszik, hogy sokan még 30 éves koruk környékén sem tudják, mi a valódi hivatásuk. Íme, a fontos különbségek munka és karrier között. 

Fásultság vagy boldog karrier?

Sokakra jellemző, hogy olyan munkakörben helyezkednek el, amit semmilyen tudatos döntés nem előzött meg. Az adott körülményekre fogják a kialakult állapotot, néhány év alatt belerázódnak, elfogadják a helyzetet, ebbe rengetegen fásulnak bele. Arról, hogy mik a pályadöntések rejtett nehézségei, egy korábbi cikkünkben értekeztünk.

Ez azonban nem kell, hogy így alakuljon, mindenkinek az életében van lehetőség arra, hogy örömet, értéket hordozó célokat adjon a mindennapjainak, így egy igen fontos területnek, a pályafutásának is. Életünk karrierje lehetővé kell, hogy tegye a kreativitás, a hasznosság megélését, a tevékenység örömének megtapasztalását, azoknak az értékeknek a kifejezését, amellyel összhangban szeretnénk élni. Ha már dolgozol, és azt érzed, ez nincs így, akkor nem biztos, hogy jó helyen vagy. Ha még tanulsz, akkor azt javasoljuk, próbálj előre gondolkodni, és olyan karriert találni, amely lehetővé teszi számodra a az elégedettség  átélését.

Életünk karrierje vs. hagyományos munka

A hagyományos értelemben vett munka azt jelenti, hogy tanulmányaid után egy kisebb vagy nagyobb cégnél helyezkedsz el, legfontosabb célod, hogy pénzt keress vele. Rövidtávú gondolkodást jelent, egy élet-, pontosabban foglalkoztatási szakaszt jelöl egy munkáltatónál. Fő motivációt az érte kapott jutalom, azaz a bér jelenti.

Életünk karrierje ehhez képest jóval több és nagyon más. Míg a hagyományos munka általában többet követel, mint amennyit kapsz tőle, életünk karrierje valódi szenvedélyt és elkötelezettséget jelent az iránt, amivel pénzt is keresel. A karrier olyan munka, amihez jól meghatározott képzettség és tudás szükséges. Ez valamilyen formában végigkíséri a személy életét, tehát hosszú távra szól. Az öröm és a hasznosság érzése kapcsolódik hozzá, ezért a legfőbb motiváció ebben az elégedettség. Többféle munkakör betöltését eredményezheti, de egyre inkább jelenti a saját vállalkozás létrehozását is.

Fedezd fel a neked való karriert!

Az, hogy valaki nehezen találja meg a neki való karriert, természetes jelenség. Senki sem született úgy, hogy tudja, mik a pontos szándékai, miben jó, mik az értékei, mi való neki és mi nem. Ez egy tanulási folyamat része, amit sajnos nem mindenki sajátít el. Ha valaki képes felfedezni a neki való karriert, azt jelenti, hogy felismerte a benne rejlő lehetőségeket és képes célokat felállítani magának, azok szerint alakítani az életét. Milyen kérdéseket kell megválaszolnod ehhez?

Először is, tisztáznod kell magaddal, hogy mik a jelenlegi érdeklődési köreid. Mik azok a tevékenységek, amelyek örömmel töltenek el? Milyen főbb értékek vezérelnek az életed során? Banális kérdéseknek tűnhetnek, de ha jobban belegondolsz, nem is olyan könnyű megválaszolni őket. Ennél még nehezebb kérdés, hogy milyen a munkához való viszonyod, a munkaszemléleted? Ezek megválaszolása iránytűt adhat a kezedbe, segíthet meghatározni mi az, ami igazán neked való. Ez segít leszűkíteni a lehetőségeket, kijelölhet számodra egyfajta karrierirányt.

Ne lepődj meg, ez olyan terület is lehet, amihez nincs elég információd, de olyan is, amihez mindig megvolt a fogékonyságod, tehetséged, de máshova sodort az élet. Olyan lehetőség is előkerülhet, ami kapcsolódik a jelenlegi foglalkozásodhoz, de kicsit finomhangolja vagy éppen újraszervezi azt. Az erősségeid, élet- és munkaszemléleted áttekintése segíti a célkeresést, ha nem tudod, hol is kezdd el. Az iránykeresés folyamatos, és szerepek változásával jár, a valódi életpálya tehát a saját utad megtalálása és az azon való eligazodás.

Sok esztendő munkája lehet például szülőnek lenni, de életed munkája lehet olyan is, ami nem jár fizetéssel. Például egy fontos hobbi, aminek az ad értelmet, hogy a szenvedély és egyéni törekvés vezérli. Ha felfedezted a neked való karriert, minden nap szívesen ébredsz majd, hogy tehesd a dolgod. Ettől jól érzed majd magad, de nemcsak azért, amit csinálsz, hanem attól is, akivé ezáltal váltál.

Az Orientify segít a felfedezésben!

Neked melyek a legfőbb szempontjaid, hogyha továbbtanulásról vagy munkavállalásról van szó? Mi alapján mérlegelsz, hogyan súlyozol? Tudod-e, melyik az igazán neked való karrier? Az Orientify tesztje segít megtalálni a neked valót!

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: myorientify.hu