Szakmafigyelő járvány idején: ezek a szakmák kerültek már most válságba - Orientify BLOG

Szakmafigyelő járvány idején: ezek a szakmák kerültek már most válságba

Turizmus, vendéglátás-rendezvényszervezés, gépjárműipar. Néhány terület, amik már biztosan veszélybe kerültek. Nem lehet felmérni, hogy hány szakma kerül még hasonló körülmények közé, ahogy azt sem, mikor ér véget a nehéz időszak. Sorozatunk első részében három ágazatot vizsgálunk.

Munkahelyek, karrierutak kerültek szinte azonnal veszélybe az egész világon, így Magyarországon is, amióta tombol a koronavírus (Covid-19) okozta járvány. Egész iparágakat és ágazatokat érint súlyosan a válság, amely az emberi élettér beszűkülését is magával hozza, tekintettel az utazási és áruforgalmi korlátokra, amelyek meglehetősen szokatlanok napjainkban. Az Orientify három ágazatot vesz most szemügyre.

Turizmus

Ezt az ágazatot gyakorlatilag azonnal ledöntötte a lábáról a vírus. Magyarországon az látszik, hogy gyakorlatilag eltűntek a turisták az utcákról. Vannak olyan térségek hazánkban, ahol még inkább érezhető lesz a hatás, hiszen a turizmusra épült a környék gazdasága. Lenullázódtak a szállásfoglalások, üresek, mert bezártak a gyógyfürdők, kong a fővárosi Váci utca, de ilyen példákból végtelen számú sorolható. A turizmus a hazai a GDP tizedét teszi ki, és a foglalkoztatottság mintegy 13 százalékát adja. Azaz, több százezer ember munkája került veszélybe pillanatok alatt.

Vendéglátás-rendezvényszervezés

Szorosan összefügg az előző ágazattal, de a kettőt érdemes külön is megvizsgálni, mert természetesen nem csak a belföldi vagy külföldi turistákra jellemző, hogy igénybe vesznek ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat. 2019-ben a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatot nézzük, ott közel 190 ezer ember dolgozott a KSH adatai szerint.

Bár cikkünk megjelenésekor hivatalosan még nem kell zárva tartania a vendéglátóipari egységeknek, de már csak délután 3-ig lehetnek nyitva. Több ezren vesztették el a munkájukat már most, és a járvány a szakértők szerint még közel sem tetőzött a régióban. Csak Ausztriából több ezer kint dolgozó magyar jött haza, mert egyik pillanatról a másikra megszűnt a munkahelye. Szinte minden rendezvényt lefújnak, még a kisebb esküvők is elmaradnak, a közeljövőben nem tartanak koncerteket, bezártak a mozik és a színházak.

Gépjárműipar

Már február óta gond van a beszállítással, mivel leállt a kínai gazdaság, rengeteg alkatrész nem érkezett meg a gyárakba. Az ágazat több mint 17 0 ezer embert foglalkoztat, és a magyar export 20 százalékát adja. Az autógyárak egyelőre két-három hetes szünetet jelentettek be, de ez több hónapra elhúzódhat.

Rengeteg munkahely szűnt és szűnik még meg, de némi reményre adhat okot, hogy vannak olyan szektorok, ahol van munkaerő-felvétel: kereslet van például bolti eladókra, mezőgazdasági munkásokra, jogi és informatikai szakemberekre.

Érdemes felkészülni

Az biztos, hogy a járvány egyszer véget ér. Lehet, hogy ezek az ágazatok magukhoz térnek majd, de könnyen előfordulhat, hogy ez a válság véglegesen átrendezi a munkaerőpiacot. Erre érdemes felkészülni úgy, hogy az ember új lehetőségeket vesz számításba, megvizsgálja, hogy milyen, az eddigitől eltérő vagy arra hasonlító karrierút állhat előtte. Az Orientify éppen ezért tette ingyenessé szolgáltatását, és mindenkinek hozzáférést biztosít lehetőségei felfedezéséhez.

2020.03.20-tól egészen 2020.05.31-ig a koronavírus járvány okozta helyzetre való tekintettel minden magánszemély ingyenesen veheti igénybe az Orientify Karrierajánló prémium fiókját.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu