Ott voltunk az Educatio2020-on - Orientify BLOG

Több mint 1500-an használták az Orientify Karrierajánlót az Educatión

Kinek mi a karrierútja? Kit milyen pályaválasztási döntések vezérelnek, de leginkább miért? Kit érdemes megkérdezni a témában? Amellett, hogy az Orientify standja folyamatosan telt házzal üzemelt az Educatio szakkiállításon a tesztkitöltőkkel, a pályaválasztási kérdések megválaszolására is maradt idő. 

„A látogatók legalább kilencven százaléka jelezte vissza, hogy a karrierteszt eredményei illeszkednek elképzeléseikhez, ez az arány még minket is meglepett, ahogy az egész rendezvény sikere is” – mondta Dr. Török Réka, az Orientify alapítója arról, hogyan sikerült a múlt heti bemutatkozásuk az Educatio szakkiállításon.

Pozitív visszajelzések a szakmától és a szülőktől is

A pálya- és karrier-tanácsadással foglalkozó Orientify alig több mint egy hónapja publikálta fejlesztését, jó lehetőségnek látszott bemutatkozni középiskolásoknak, szakmakeresőknek egy tematikus rendezvényen. Így a karrierajánló rendszert élőben mutathatta be egy standnál, miként szabja egyénre a különböző karrierirányokat.

Mint Dr. Török Réka elmondta, a három nap alatt több mint 1500-an regisztráltak oldalukra, azaz ennyien töltötték ki a karriertesztet és használták a karrierajánlót. Az online rendszer önismereti kérdésekre adott válaszok alapján karrierprofilt készít és ehhez passzoló szakmákat, képzéseket listáz. Tízből kilencen megerősítést kaptak az elképzeléseikről, de elégedetlenül senki sem távozott, mindenki kapott új ötletet, inspirációt ahhoz, hogy milyen szakokról és képzésekről érdemes informálódnia. 

Az alapító, aki az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar oktatója, elmondta, mivel négy munkatársával fogadták a fiatalokat a standjuknál, mindenkivel tudtak foglalkozni, személyesen beszélgetni és tanácsot adni. Csütörtökön és pénteken leginkább iskolai csoportok keresték fel őket, szombaton a családosok érkeztek hozzájuk a Hungexpón. Sok szakmabeli megismerkedett velük, igen jó visszajelzéseket kaptak tőlük is. Örömmel látták, hogy a kísérő szülők is megerősítették, a végeredmény passzol a gyermekük személyiségéhez. Azt tapasztalták, hogy családon belüli párbeszéd, ötletelés indul el a gyermekek jövőjével kapcsolatban. Ez nem véletlen, a teszt végén 15-20 szakmajavaslatot is kaptak a fiatalok, így volt mit böngészniük.

Nem mindenkinek a diploma a karrierútja

„Sokan érkeztek hozzánk határozott elképzelésekkel, egy lány például úgy, hogy ő építészmérnök szeretne lenni. Kitöltötte a tesztet, és első helyen ezt a pályát jelölte meg a rendszer. Akadt olyan diák, aki morcosan, frusztráltan jött hozzánk, mert nem tudta, hova jelentkezzen, és még a 15 perces tesztkitöltés is terhelte. Mosolyogva és elégedetten távozott, tetszettek neki a róla született leírások és az ehhez illeszkedő szakmajavaslatok – kapott a kezébe egy kiindulópontot, ötleteket, amiket aztán továbbgondolhat. Valamilyen módon mindenki talált pozitívumot abban, hogy eljött hozzánk. Tetszett nekik, hogy rengeteg információt egy helyen kaptak meg, sokan innen indultak tovább a felsőoktatási intézmények standjaihoz, temérdek hasznos tudással a fejükben. Volt, aki nálunk jött rá, hogy legyen bármilyen típusú a személyisége, az úgy jó, ahogy van, rengeteg karrierlehetőség áll előtte. A karrierprofilról adott visszajelzések láthatóan növelték a tanulók önbizalmát. Nemcsak középiskolások, hanem egyetemisták is eljöttek megerősítésért vagy éppen új irányok felfedezéséért ” – elemezte Dr. Török Réka.

Az alapító egy rendkívül érdekes tapasztalatról is beszámolt, amit ő a téma kutatójaként eddig is tudott, de a többség náluk szembesült ezzel. Sokaknál jött ki az, hogy a karrierprofiljuk nem feltétlenül a diplomaszerzést jelzi előre. Könnyen lehet, hogy bőven elég egy OKJ-s képzés, esetleg egy erős szakma, amiben kiteljesedhetnek.

„Nincs ebben semmi rossz, ettől nem kell megijedni. Sokan csak azért tanulnak tovább a felsőoktatásban, mert nincs elképzelésük arról, mit szeretnének majd dolgozni, mi passzolna hozzájuk, és úgy gondolják, valamilyen diploma biztosan kell. Társadalmi berögződés, családi nyomás – számos ok közrejátszhat ebben. A téma tudatos átgondolása, a közös beszélgetések, egy hasonló tesztből adódó inspiráció rengeteget segíthet” – jelentette ki a kutató. 

Az Orientify alapítója még egy fontos tapasztalatot említett meg a rendezvény végén: jövőre sokkal nagyobb standra lesz szüksége a csapatnak.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: myorientify.hu