A jövő szakmái 2. rész - Orientify BLOG

Menő szakmák, amik a jövőben várnak rátok

VR-játékkarakter tervező, internetes népművész, globális klímatervező, űrgasztrológus. Ezek meg micsodák? Olyan munkák, amiket néhány éve még sci-fi filmekben láthattunk, mára azonban valóságos szakmákká váltak. Te melyikben dolgoznál szívesen?

Játékalkotó és klímakutató

Az Orientify blogja régóta foglalkozik a jövő szakmáival. Most négy olyan szakmáról értekezünk, amelyek még az előzőeknél is futurisztikusabbnak tűnnek. Az Orientify karriertesztje során hatféle karrier érdeklődést különböztet meg: művész, tudós, vezér, segítő, szervező és ezermester. Ebben a cikkben két művész- és két tudós szakmát mutatunk be, amikkel találkozhatsz a közeljövőben vagy akár a jelenben is. A művész szakmákra különösen igaz, hogy egyre több tevékenység „munkahelye” lesz a jövőben az internet.

VR-játékkarakter tervező és internetes népművész

Sokat elárul erről a karaktertervező munkakörről, hogy nincs rá rendes szó, még angolban sem. A VR-játékok, amik évek óta számítanak népszerű kikapcsolódási formának, egyre inkább fejlődnek. Ám sokak szerint a karakterek nem elég kidolgozottak ahhoz képest, hogy virtuális valóságról van szó. Éppen ezért lehet egy alkotó vagy művész hajlamú ember számára remek és izgalmas munka ezek fejlesztése, tökéletesítése. Ki tudja? Lehet, hogy te rajzolod majd a következő Fortnite karaktereit?

Az internetes népművészet leginkább az olyan mémeket jelöli, amik a különböző közéleti eseményekre reagálnak humorosan. Ezek az alkotások, ha igazi grafikusok, szakemberek készítik őket, valódi értéket képviselnek. Elmesélhetnek egy történetet, összefoglalhatnak egy eseményt, jellemrajzot adhatnak valakiről. A jövőben ez külön szakmává alakulhat, ha jól csinálod, mobilról mobilra járnak majd az alkotásaid.

Űrgasztrológus és globális klímatervező

Ha érdekelnek a számok és az összefüggések, akkor jó hírünk van: erre a tulajdonságra a jövőben is biztosan szüksége lesz a világnak. Bizonyos értelemben ez az érdeklődési típus alakítja a jövőnket. Szóval hajrá, menetelj előre, mert akár még űrgasztrológus is lehet belőled.

„Mama! Te tudsz a legjobban pizzát hidratálni!” – emlékszik valaki, hogy melyik filmből idéztünk? Eláruljuk! Az 1989-ben játszódó Vissza a jövőbe című trilógia második részében a főszereplők a jövőbe, 2015-be utaznak. Itt egy családi vacsora alkalmával a nagymama egy apró pizzát tesz egy mikróhoz hasonló konyhai eszközbe, ami hatalmas méretűvé varázsolja a finomságot. Hogy lesz-e majd hasonló szerkezet, azt nem tudjuk, de az űrutazásokhoz már most gyártanak olyan kapszulákat, melyekben akár egy ötfogásos menü tápértéke is megtalálható. A jövőben ez akár elterjedhet világszerte is, így létező szakma lehet az űrgasztrológus. A globális klímatervező pedig igazi jövőmentő munka: kutasd, tervezd, és fejleszd egy esetleges klímakatasztrófa megoldásait!

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu