Milyen elvárásaink lehetnek egy munkahellyel szemben? - Orientify BLOG

Milyen elvárásaink lehetnek egy munkahellyel szemben?

Pénz, csapatszellem, fiatalos környezet? Mik a Z generáció legfontosabb elvárásai egy munkahellyel szemben, és mennyi időt érdemes eltölteni egy cégnél? Mennyire hasonlítható össze velük az Y generáció munkamorál szempontjából.

Digitális bennszülöttek

A Z generációhoz tartozó, 1994 után született emberek digitális bennszülötteknek számítanak, mivel az internet, az okostelefon és a web 2.0 gyakorlatilag öntudatra ébredésük óta körülveszi őket. Egészen mások a tanulási szokásaik, mint az idősebb generációké. Számukra az információk azonnali elérése gyerekkoruk óta megszokott, sosem volt szükségük lexikonokra, de még a rövidített kötelező olvasmányokra sem, mert minden azonnal elérhető a neten.

Pénz, pénz és pénz

Érdekes kutatói megfigyelése az Orientify csapatának, hogy a Z generáció tagjainak nagy része szerint inkább csak magukban bízhatnak, az Y-osok szerint a külső hatások legalább ilyen fontosak. Figyelemre méltó az is, hogy a Z-sek számára a munka egyenlő a pénzkereséssel.

Az Y-hoz (és az X-hez is) tartozók inkább valamiféle biztonságérzettel azonosítják. Aki a Z-hez tartozik, és már dolgozik, az leginkább a pénzkereseti lehetőség miatt kezdte el a munkát, míg sokuknál nagy hangsúlyt kapott az önállósodás is. Milyen szempontok alapján keresnek? Természetesen a fizetés az elsődleges, utána pedig a rugalmas munkaidő következik. Szeretnék ugyanis, ha maradna idejük a munka mellett szabadidős elfoglaltságaikra is.

Hogy tarthatod meg őket?

Az, hogy egyáltalán meg lehessen tartani a két generációhoz tartozó munkavállalókat, nagyon fontos a digitalizáció javítása. A tehetséges dolgozók megtartása azon is múlik, hogy milyen technológia szolgálja ki őket a munkahelyükön.  Egy valamit is magára adó vállalat például nem engedheti meg magának, hogy ne legyen megfelelő informatikai háttere: normálisan működő számítógépekre, többek között felhő alapú adattárolásra van szüksége. Szükséges, hogy biztosítsák a kollégák mobilitását, ma az sem ritka nincs is iroda, mindenki otthonról dolgozik, vagy éppen a Kanári-szigetekről. A lényeg, hogy a feladatot elvégezzék.

Átlagosan egy év

A Z generációhoz tartozó korosztály inkább magához a munkahelyhez lojális, nem a személyekhez, az Y-osok pedig inkább a kollégákhoz. Legfontosabb a jövőjük szempontjából a fizetésemelés mellett a fejlődési lehetőség. Sokan, akik már a munkaerőpiacon vannak, csak pár hónapot töltenek el egy adott munkahelyen, de a nagyrészük egy évnél tovább biztosan nem marad.

Jó érzés ilyen cikkeket olvasni, de azt még nem tudod, hogy mi a neked való szakma? Fedezd fel a karriered velünk, ehhez csak egy rövid tesztet kell kitöltened, és a kezedbe kapsz egy tudományos alapokon nyugvó ajánlást!

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu