Hiányzik a tanár az online tanulásból - A fiatalok tanulási stílusának felmérése karantén alatt - Orientify BLOG

Hiányzik a tanár az online tanulásból

A fiatalok tanulási stílusának felmérése karantén alatt

Az Orientify friss kutatásából kiderül, hogy alapvetően az egyedüllétet és csendet kedvelik a fiatalok, ha tanulnak. Ugyanakkor a tanulási stílus nem befolyásolta a diákok viszonyát a digitális oktatáshoz, szinte mindenki tudott alkalmazkodni a helyzethez. Azonban a tanár jelenléte szinte mindenkinek hiányzott.

Az Orientify arról kérdezte a középiskolásokat és az egyetemistákat, milyen módszerekkel tanulnak a karantén időszakában, és mennyire boldogulnak a digitális távoktatással. A pályatanácsadással foglalkozó portál hasonló témában korábban már beszámolt arról, mennyire meghatározó a tanulási stílus a pályaválasztásban.

A mostani, 761 válaszadó átlagéletkora 22,5 év volt. A kérdések között szerepelt, hogy mennyire tervezik és rendszerezik tanulásukat, hallás után tanulnak-e könnyebben, vagy inkább látniuk, olvasniuk kell a tananyagot.

„Szerettük volna tudni, hogy önállóan vagy csoportban tudnak-e tanulni jobban tanulni a diákok, csendet vagy a szóbeli magyarázatokat igénylik-e, illetve, hogy gyakorlati vagy elméleti tudás felé orientálódnak-e. Mennyire alakulnak át tanulási szokásaik az otthontanulás alatt? Annak ellenére, hogy a kérdőív kitöltők túlnyomó része nő volt, szignifikáns különbséget tapasztaltunk több területen is a lányok és fiúk között. Kiderült, a lányok szervezettebbek, kedvelik a hangos ismételgetést (auditív stílust), többnyire egyedül és csendben tanulnak” – mondta Török Réka, az Orientify alapítója.

Az ELTE kutatója kiemelte, hogy főleg a lányokra jellemző: szeretik, ha elmagyarázzák nekik a dolgokat, és inkább a gyakorlati, mint elméleti dolgokat szeretik tanulni. Szerinte az egyik legérdekesebb eredményük, hogy a csoportban tanulás, a közös munka meg sem jelent a számba vehető tanulási stílusok között ebben a kutatási mintában. A fiatalok többsége ahhoz szokott, hogy csendben és egyedül tanuljon. Ez az individualista jellegzetesség valószínűleg nem kedvez azokban a munkakörökben, ahol sokféle emberrel kell közösen dolgozni.

A második kérdéskörben azzal foglalkoztak, kinek lehet előnyös a digitális otthontanulás.Korábban erről egyébként megkérdezték az Orientify követőit is. A mostani kutatási eredmények némileg összhangban vannak a közösségi médiában megkérdezett fiatalok által mondottakkal. A különbség abban van, hogy a követők sokkal negatívabban ítélték meg az otthontanulást. Ez annak is köszönhető, hogy az első hetekben kérdezték meg őket, míg a kutatás a karantén teljes időszaka alatt zajlott.

A kutatási eredmények alapján kijelenthető, hogy egy adott tanulási stílus sem befolyásolta az online oktatáshoz való alkalmazkodást. Bármilyen tanulási stílussal is rendelkeztek a fiatalok, képesek voltak alkalmazkodni a digitális tanmenethez, inkább pozitívnak ítélték meg, mint hátránynak. Mindemellett úgy tűnik, hogy a tanár jelenléte mindenkinek hiányzott, nem csak azoknak, akik szeretik, ha elmagyarázzák nekik a dolgokat. Az oktatói jelenlét nélkülözésének mértéke erősen összefüggött a vizuális tanulási stílussal is: azok a fiatalok, akik jobban támaszkodnak a szemléltetésre, jobban hiányolták az oktatási folyamatból a pedagógust. A kortársak hiánya is megjelent (kisebb mértékben, mint a tanáré), de nem a tanulási technikák, hanem a társas élet fontossága miatt. Leginkább azok viszonyultak negatívan az online tanuláshoz, akik igényelték az osztálytársaik, csoporttársaik és a tanárok mindennapi jelenlétét.

„A mindenki számára megfelelő tanulási módszerek növelik az eredményességet, ezért érdemes azt a munkamódot választanunk, amely élvezetessé teszi a tanulást” – mondta Török Réka.

A szakember szerint a digitális eszközök jól illeszthetőek bármely tanulási módszerhez, stílushoz a tanulási eredményesség vizsgálata azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy az online távoktatás előnyei és hátrányai tudományos alapon leírhatóak legyenek.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu