#Hardwork: létező dolgozók a digitális nomádok? - Orientify BLOG

#Hardwork: létező dolgozók a digitális nomádok?

Az office náluk az iroda, szeretnek a laptopjuk elé egy koktélt tenni, és az arról készült fotót kitolni az Instára. Te is könnyen lehetsz digitális nomád, ha körüljárod, neked való-e ez az életmód, annak minden előnyével és hátrányával.

Tengerpart és reptéri munka

Neked is van olyan ismerősöd, aki azzal idegesít, hogy a képedbe tol egy olyan fotót, amin a laptopja látható egy tengerparti kávézóban, előtte koktél, és képes oda hashtagelni, hogy #hardwork? Biztosan vannak köztük, akik csak nyaralni mennek ki és maguknak is hazudva úgy tesznek, mintha dolgoznának, aztán egy hónap után a szüleik kifizetik a hazafelé szóló repjegyet. Ha azonban valaki ténylegesen így keres pénzt és meg is él belőle, az a digitális nomád. Azaz olyan személy, aki úgy tűnik, a világ bármely pontjáról dolgozhatna, mert csak laptop és wifi kell hozzá.

Egy-egy munkakör működhet így, például az online marketingesnek, a szövegírónak, a grafikusnak, a webdesignernek lehetnek olyan feladatai, amelyeket egy Airbnbs szobában, egy kávézóban vagy éppen egy reptéri váróban meg lehet oldani. Ők az esetek 90 százalékában szabadúszók, egyéni vállalkozók vagy saját céget visznek. Elsőre azt hihetnénk, hogy tényleg csak működő internetre meg számítógépre van szükségük, de az nagy tévedés: a valóság az, hogy nem is olyan könnyű belevágni ebbe a kalandba. A kellemes munkakörnyezet megvalósítható, de attól a munka az munka.

Hogyan vágj bele ebbe az életmódba?

Az első lépés az elhatározás. Bármennyire számít digitális bennszülöttnek a Z generáció, és jó esetben beszél minél több nyelvet, nekik is komoly elhatározást jelent egy ekkora váltás. El kell döntened, hogy a jó pár hónapot, esetleg több évet is a világ másik részén töltöd. Ha esetleg volt bejelentett munkahelyed, azt fel kell számolnod. Ha van lakásod, vagy albérletben laksz, azzal is kezdeni kell valamit. Nem árt, ha van egy nagy adag félretett pénzed, amihez könnyedén hozzáférsz külföldön is. Mielőtt repülőre szállsz, tájékozódj az ország vagy országok adózási szokásairól, a különböző, főleg munkával kapcsolatos ügyintézésről. Azt, hogy itthon mi a helyzet, szintén fontos tudni, de a legjobban egy megbízható könyvelővel jársz.

Minden bizonnyal úgy mész majd ki, hogy van már stabil ügyfélköröd. Pontosítunk: szerintünk csak úgy vágj bele ebbe az életmódba, ha van stabil ügyfélköröd! Így lesz egy fix, tervezhető bevételed, amivel minden hónapban számolhatsz. Ha ezeken kívül is esik be munka, azzal csak jól jársz. Ne csak ezt tervezd meg előre, hanem magát az utat is. Ha több helyszínre utazol, akkor legalább nagyjából tudd, hogy hol alszol majd, milyen időjárás vár rád.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu