Az elmúlt 5 év feltörekvő szakmái: a technológiai tehetségek korszaka - Orientify BLOG

Az elmúlt 5 év feltörekvő szakmái: a technológiai tehetségek korszaka

A LindkedIn 2020-as jelentése szerint a mesterséges intelligencia, a robotika és az adattudomány szerepe szinte minden iparágban tovább növekedett az elmúlt öt évben. Ez pedig jelentős hatással van a munkavállalókra, akik a fokozódó automatizálás eredményeként folyamatosan új készségeket sajátítanak el, legyen szó a tudás naprakészen tartásáról vagy egy új munkaszerepekre való áttérésről.

Átalakuló iparágak

Az adattudomány és robotika a leggyorsabban változó iparágak. Virágzásuk folyamatosan felváltja a megszokott mérnöki és adatelemzői szerepeket. A műszaki-technológiai pályák fontossága nem újdonság, de a mérnöki szerepek átfogó átalakulása és növekedése tisztán látható. Az intelligens közlekedés például robotikai mérnökök, adatkutatók és mesterséges intelligencia szakemberek innovációs tevékenységét kívánja meg.

A feltörekvő iparágak között szerepel továbbá a szolgáltatott szoftver (SaaS) is. A SaaS az elmúlt néhány évben rendkívül elterjedtté vált a legtöbb üzleti alkalmazás területén, mint például a könyvelés és számlázás, csoportos munkaszervezés, a Customer Relationship Management (CRM), a human resource management (HRM – emberi erőforrás-kezelés), content management (CM – tartalomkezelés), a service desk management (a vevőszolgálati menedzsment). Ezek a területek az emberek azon képességeire támaszkodnak, amelyek nem automatizálhatóak és amelyek sikeresen kiegészítik az új technológiákat. Az újabban fontos szakmák között szerepel például a terméktulajdonos, a vásárlói sikerszakértő vagy értékesítési fejlesztési képviselő.

A technológiai tehetségek korszaka

Ez a korszak jelentősen kedvez a technológiai, műszaki, informatikai érdeklődésű embereknek. Akiknél túlbuzog a technológiai intelligencia, ők a numerikus és logikai mintákkal könnyedén bánva képesek az analitikus gondolkodásra. Te is ide tartozol, ha a matek nem okozott nehézséget, még ha nem is volt a kedvenc tantárgyad. Ha szeretsz elemezni, összefüggésekben gondolkodni és nem áll távol tőled a logikai problémák megoldása, akkor szinte biztos, hogy rendelkezel technológiai tehetséggel. Milyen szakmákban hasznosítható ez a tudás?

Íme 3 az elmúlt öt év feltörekvő szakmái közül

Felhőmérnök

A felhőmérnök skálázható és magas rendelkezésre állású rendszereket tervez és implementál. Ezek megkönnyítik a nagy mennyiségű adatgyűjtést, tárolást és feldolgozást a cégek számára. Magas szintű programozói és hálózati ismeretekkel rendelkezik, akinek a tudása kiegészül a felhő szolgáltatások működésének ismeretével. Felhőmérnökökre az informatika és szolgáltatások, számítógépes szoftverek, pénzügyi szolgáltatások, internet és távközlés szektoraiban van leginkább szükség.

Kiberbiztonsági specialista

A kiberbiztonság minden vállalat életében kiemelten fontos, hiszen az adatokkal való visszaélés több mint 50%-kal nőtt az elmúlt két évben világszerte. A specialista tudása kiterjed a kiberbiztonság mellett az információbiztonságra, hálózatbiztonságra, a biztonsági rések értékelésére. Dolgozhat a bűnüldözés, űrkutatás, vezetési tanácsadás, pénzügyi szolgáltatások vagy a közszolgálat különböző szektoraiban is.

Adatmérnök

Az adatok minden cég legértékesebb erőforrásává váltak, és az adatmérnökök hozzáértésére van szükség ahhoz, hogy az adatokból szervezett infrastruktúra épülhessen. Ők a rendelkezésre álló nagy mennyiségű adat feldolgozására vállalkoznak, miközben felépítik az adatok kezelésére használt rendszereket és karbantartják azokat. Az általuk üzemeltetett rendszert használja az adatelemző az információk kinyerésére és az adattudós a probléma megoldásához szükséges modellek tesztelésére, implementálására. A kiskereskedelemtől az egészségügyi szektoron át az autóiparig szükség van erre a tudásra.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu