A természeti intelligencia, a fenntarthatóság és a pályaválasztás - Orientify BLOG

A természeti intelligencia, a fenntarthatóság és a pályaválasztás

Felmerült már a pályaválasztásodban az a cél, hogy tehess az egészségesebb és fenntarthatóbb környezetért? Április 22-e a Föld világnapja. Hogyha fontos számodra a környezetedről való gondoskodás, mélyen foglalkoztatnak a globális környezeti problémák, és minden nap tudatosan teszel azért, hogy óvd a természet értékeit, akkor valószínűleg magas fokú természeti intelligenciával rendelkezel. Cikkünkben bemutatunk öt olyan szakmát, ahol a természeti intelligenciának és a fenntarthatóság szemléletének kiemelt jelentősége van.

Gardner (1999) többszörös intelligencia elméletében nyolc, egymástól függetlenül is létező intelligenciát azonosított: nyelvi, logikai-matematikai, térbeli, zenei, mozgásos, önismereti, társas és természeti intelligenciát. Meghatározása szerint az intelligencia annak képessége, hogy hasznos dolgot hozzunk létre, saját kultúránkban értékesnek számító feladatot végezzünk, valamint olyan képesség-együttes, amelynek segítségével az életünkben felmerülő problémákat megoldjuk. De mit is jelent nyolc terület közül a természeti intelligencia és hogyan lehet ezt jól felhasználni?

A természeti intelligenciáról

Napjainkban kikerülhetetlen téma a klímaváltozás és a fenntarthatóság. Éghajlatunk egyre hektikusabb, a légkör átlaghőmérséklete nő, a jégolvadás miatt a tengerszint emelkedik, ezek pedig jelentősen át fogják alakítani életünket.

A magas természeti intelligenciával rendelkezők

  • a természet jelenségein keresztül látják és értik meg a környezetüket
  • kifejezetten szeretnek a természetben lenni, állatokkal és növényekkel foglalkozni, megfigyelni és segíteni őket;
  • nagyra értékelik mindazt, ami a természetből ered, és tudatosan odafigyelnek a környezetük természeti kincseire;
  • képesek figyelembe venni döntéseiknél azokat a szempontokat, amelyek hosszabb távon természeti környezetük érdekeit szolgálják, és hajlandóak áldozatokat hozni, ha az egészséges környezetről van szó;
  • számára elsődleges a növények és állatok életminősége, így minden nap tudatosan tesznek azért, hogy minél inkább óvják az élőlények természetes élőhelyeit.

Íme öt hazai szakma, ahol megjelenik a természeti intelligencia dominanciája

Botanikus

Botanikus, aki tudását hasznosítani tudja többek között a zoológiában, ökológiában, genetikában, tengerbiológiában, immunológiában, de akár a virológiában is. Azt vizsgálja, hogy a növények és egyéb élő szervezetek milyen kölcsönhatásban vannak a környezettel, valamint egymással. Munkaterülete leginkább a labor, de terepen is otthonosan mozog. Előbbi esetben részt vehet különböző termékek, eljárások kidolgozásában. Amikor terepre megy, olyankor mintapéldányokat gyűjt, rendszerezi a velük kapcsolatos adatokat.

Agrármérnök

Az agrármérnök jellemzően szakosodik növénytermesztésre, növényvédelemre, állattenyésztésre, takarmánygazdálkodásra, vagy élelmiszeralapanyag-előállításra. Változatos a munkaköre, mert egyszerre foglalkozhat a munkálatok irányításával, felügyelheti a termelői folyamatokat, részt vehet a napi, operatív munkában, de kutathat, kísérletezhet, tudományos munkát is folytathat. Munkájában a legfontosabb vezérelvnek a környezeti fenntarthatóságnak kell lennie.

Környezetmérnök

A környezetmérnök természeti jelenségekkel, vízzel, levegővel, talajjal kapcsolatos vizsgálatokat végez, ellenőrzi a minőségüket. Felügyeli vagy tervezi azokat az eszközöket, rendszereket, amelyek mindezek kezelését, javítását szolgálják. Gyakran dolgozik cégnél tanácsadói munkakörben, ahol például egy szennyezést követő takarítást vezényel, vagy éppen az energia-előállítás alternatív módszereiről tart felvilágosítást. Közvetlen kollégái a környezetvédelmi kutatók, tervezők, veszélyes hulladék technikusok, mérnökök, jogászok, egyéb szakértők, akikkel konzultál közösen dolgozza ki problémák kezelését.

Erdészmérnök

Az erdészmérnök tisztában van a növények és állatok igényeivel, az ökológiai folyamatokkal, a természetvédelemhez szükséges tennivalókkal. Az erdészeti és természetvédelmi feladatok sokszínűek: az aktuális helyzettől függően új erdőket kell létesíteni, meg kell oldani a fák megóvását, a vad- és növényállomány egészségére káros méreganyagok semlegesítését, de meg kell találni az egyensúlyt az erdei értékek kitermelése során is.

Megújuló energia-gazdálkodási technikus

A megújuló energia-gazdálkodási technikus munkája a megújuló energiaforrások hasznosítása, amelyek között szerepel a napenergia közvetlen termikus és fotoelektromos hasznosítása, a biomassza, szélenergia, vízenergia, a tenger hullámzásából kinyerhető energia, a geotermikus energia, valamint a Holddal összefüggésben az ár-apály energia. A megújuló energia-gazdálkodási technikus ezeket a természetben megtalálható forrásokat használja a szerteágazó rendszerek működtetéséhez.

A jövő a tiéd!

Ezekre a szakmákra nem is tekinthetünk másként, mint misszióként, hiszen a Föld erőforrásainak tudatos és környezetbarát felhasználása, a teremtett környezetünk védelme mindannyiunk közös célja. A társadalmi együttélést alapjaiban kell átgondolnunk ennek az ökológiai felelősségnek a tükrében.

Hogyha motivál a természet értékeinek megőrzése, ha igazán érdekelnek az ezzel kapcsolatos globális problémák, akkor kihívást jelentő ökológiai feladatok megoldásával profivá válhatsz ezen a területen, legyen szó állatok vagy növények megmentéséről, megújuló energiák hasznosításáról vagy műanyag-mentesítésről.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu