A pótfelvételitől az önkénteskedésig: mit tehetsz, ha nem vettek fel az egyetemre? - Orientify BLOG

A pótfelvételitől az önkénteskedésig

Mit tehetsz, ha nem vettek fel az egyetemre?

2020.07.23-án kiderülnek a felvételik eredményei. A felsőoktatási szak és egyetem kiválasztása nemcsak azt határozza meg, mit tanulsz majd az elkövetkező néhány évben, miből lesz diplomád, hanem azt is, milyen munkát végezhetsz majd és hol. Ha nem vettek fel, több dolgot is tehetsz, de mindenképp a javadra fordíthatod a plusz egy évet. Mindenekelőtt fontos, hogy tisztán lásd, mit szeretnél elérni abban az egy évben. Öt + egy utat mutatunk.

1. Pótfelvételi

Ha megpróbálod a pótfelvételit, akkor csak szűkebb palettáról tudsz majd válogatni, de előny, hogy nem hagysz ki egy évet, bekerülsz a körforgásba, tapasztalatot szerzel a felsőoktatásról, az új tanulási formákról. Viszont nem mindegy, hogyan töltöd el ezt az évet és melyik intézményt választod ki. Mi szükséges a jó döntés meghozatalához? Alaposan nézd át újra a választható szakokat, és az érdeklődésedhez legközelebbit válaszd, úgy könnyebb lesz végigcsinálni. Ha nem kerülsz be rögtön álmaid szakjára, a következő évben még átjelentkezhetsz. Érdemes aktívnak lenned, bekapcsolódni az egyetemi életbe minél előbb, hogy a lehetőségek rád találjanak.

2. Képzés

Érettségi után szakmát is tanulhatsz két éves technikumban, ha jók lesznek az eredményeid, könnyebben bejutsz egyetemre is. Ezenkívül számos egyéves tanfolyam, képzés elvégezhető, ha tudod, hogy mi érdekel, és mi vezethet még közelebb a céljaidhoz. A legtöbb képzés során kötelező a gyakorlat, ahol bepillantást nyerhetsz a tanult terület mindennapjaiba is.

3. Önkénteskedés

Ha biztosan tudod, hogy ugyanarra a szakra próbálnád meg még egyszer jövőre a felvételit, akkor érdemes keresni egy olyan céget, alapítványt, ahol önkéntesnek jelentkezve betekinthetsz a kulisszák mögé. Függetlenül attól, hogy besegítesz a szüleidnek, egy barátnak, vagy részt veszel egy hosszabb távú önkéntes programban, mások életének jobbá tétele az egyik legjobb módja annak, hogy jobban érezd magad. Amikor másoknak segítünk, boldogabbnak és kevésbé stresszesnek érezzük magunkat. Az önkéntesség nagyszerű módja annak, hogy növeld a karrierlehetőségeidet is: fejleszti a készségeidet, az önéletrajzod színesedik általa. Ki ne akarna együtt dolgozni valakivel, aki segítőkész?

4. Munkakeresés

A középiskolából kikerülve sok újszerű kihívás elé kerülhetsz, ilyen az önállóság elérése, minden tekintetben: ügyintézés, álláskeresés. A nyári munkák jó kiindulópontok lehetnek, ezek főleg a kereskedelem és vendéglátás területeit érintik, ahol jelenleg a járvány miatt nagy a túljelentkezés. A tanulás előtti vagy melletti munkakeresés következő fokozata a jövőbeni tervekhez kapcsolódó állás megtalálása.

5. Tanulás vagy munka külföldön

Ha a járványhelyzet engedi, kipróbálhatod magad külföldön, legyen szó nyelvtanulásról vagy önkéntes munkáról. Ezt azonban érdemes alaposan átgondolni és előkészíteni. Ehhez javasolt ezt az oldalt böngészni: https://europa.eu/europass/en

+1 A karriertervezés fontosabb, mint valaha

A járvány miatti folyamatos bizonytalanságban a fiataloknak sokkal inkább segítségre van szükségük a helyes karrierdöntések meghozatalában, hogy ne váljanak inaktívakká. Fontos felbecsülni a megmaradt lehetőségeket és megalapozott döntéseket hozni. A cél az aktivitás megtartása, a célok fenntartása, értelmes elfoglaltság megtalálása.

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu