A pályadöntés rejtett nehézségei - Orientify BLOG

A pályadöntés rejtett nehézségei

Életünk egyik legkörültekintőbb döntését az igényli, hogy milyen karriert válasszunk magunknak, esetleg milyen pályára módosítsunk. Alábbi cikkünkben nem azt mondjuk meg, hogy milyen döntéseket hozz, arról értekezünk, hogy mit jelent önmagában a döntés fogalma és mi alapján érdemes meghozni azt.

A döntés súlya

Az utóbbi években alapvető változásokon ment át a munkaerőpiac, ez leginkább az intenzív technológiai fejlődésnek köszönhető. Egyre több karrier kipróbálására van lehetőség, és mivel számos terület felé vehetünk irányt, a döntés alapos meggondolást kíván. A karrierek szinte határtalan próbálgatási lehetősége és választási szabadsága az egyénre helyezi az életmódjának kitalálásának súlyát, a döntések felelősségét, küldetése megtalálását. Ráadásul egyre fiatalabb korban egyre több pályadöntési helyzet születik, amire érdemes alaposabban felkészülni.

A jó döntések esélyét a folyamatos tanulás és megújulás képessége növeli. A döntés súlyának túlmisztifikálása helyett érdemes számolni azzal, hogy az éppen aktuális döntés előtt feltérképezhetjük a lehető legtöbb alternatívát, és a rendelkezésre álló információk birtokában hozhatunk egy döntést. Egy következő döntési helyzetben pedig már magabiztosabban vehetjük elő a bevált stratégiákat, és dobhatjuk el azt, ami nem vált be. A döntések számos tanulás helyzetet rejtenek számunkra, csak el kell indulni. Na de hogyan?

Motiváció és célok

A pályadöntés egyik legfontosabb eleme a motiváció. Ha motivált vagy, ha szeretnél dönteni, elhatároztad, hogy változtatnál, akkor jó úton jársz. Ezután jön azonban a neheze: meg kell határoznod, mivel lennél elégedett az út végén. Az viszont kevés, hogy boldog életre vágysz, ide bizony konkrétumok kellenek, tehát egy minél konkrétabban megfogalmazott életcél, egy tervezett karrierötlet. Fontos tudni, hogy a számunkra fontos karrierdöntést nem lehet a puszta számok, konkrét tények alapján meghozni, mert bizony erős érzelmi oldala is van.

Szívvel és ésszel

Könnyen lehet, hogy a tudásod megvan egy munkához, amiről úgy tartják, jól lehet vele keresni. Lehet, hogy tudnád is csinálni, de egyáltalán nem biztos, hogy boldoggá tesz majd, és hosszú távon szívesen végzed. Ezért vedd fontolóra, hogy azzal akarod-e tölteni a mindennapjaidat. Tedd fel magadnak a kérdést: Milyen élménnyel szeretnék találkozni nap mint nap a munkám során? Ezután listázd és értékeld, hogy a fontolóra vett tanulási- vagy munkalehetőségek milyen mértékben adják meg számodra ezeket az élményeket.

Tudatos gondolkodás

A karrierlehetőségek kidolgozása problémamegoldó tevékenység. Eredménye függ a tudás elérhetőségétől, és attól is, mennyire energiát fektetsz karrierkérdéseid megválaszolásába. Sőt, nagy memóriaterhelési igénylő feladat, ezért nem árt felkészülni rá. A hirtelen jött döntések és impulzusok helyett adj időt és teret magadnak, hogy feltérképezd, milyen lehetőségeid vannak és a kérdéseidet több oldalról is meg tudd vizsgálni. Folyamatosan fejlődik majd a gondolkodásod, tudásod, amit még sokszor kamatoztathatsz majd életed során.

A döntéshiány kialakulása

Az az eddigiekből is világos, hogy a karrierrel kapcsolatos döntés (is) több szempont együttes mérlegelését igényli. Egy adott karrierprobléma általában szorosan összefügg a nehézség természetével, amely alapján a pályával kapcsolatos döntéshozatali nehézségek különböző kategóriákba sorolhatók:

  • a felmerülés időpontja (a döntéshozatalba való bevonódás előtt vagy alatt),
  • a nehézség forrása,
  • a nehézség döntésre gyakorolt hatása (blokkolja a folyamatot vagy kevésbé optimális döntést eredményezhet),
  • a nehézség leküzdéséhez szükséges beavatkozás típusa.

Ahhoz, hogy a döntéshiány kialakuljon, bőven elég, ha egy is felmerül ezek közül, a legtöbb esetben azonban egyszerre több is jelentkezhet, vagy valamilyen kombinációval támad a probléma. A választás a döntési folyamat természete és környezeti jellemzői szerint is nagyfokú egyéni eltéréseket mutat, és összetettsége, időtartama a helyzet fontosságától, az egyén döntési készenlététől, változási hajlandóságától nagymértékben függ. Az alkalmazott stratégiák helyzetről helyzetre, az aktuális munkaerőpiaci és anyagi lehetőségek, valamint egyéb körülmények mentén is változnak.

Leggyakoribb pályadöntési akadályok

A diszfunkcionális gondolatok és az információhiány – a két leginkább gátló tényező.  A valóságot nélkülöző, tényeket figyelmen kívül hagyó látásmód vagy negatív hiedelmek (például: „úgyis mindig más dönt helyettem”, „egy döntés az egész életemet meghatározza”) gyakran okoznak döntésképtelenséget vagy olyan döntési eredményt, amelyek nem vezetnek el az optimális karrierhez, már csak azáltal is, mert akadályozhatják a pályadöntési segítségkérést.

Az információhiány is nagyon gyakran vezet tévutakra. Egyrészt kevesen tudják, hogyan néz ki a döntési folyamat, milyen lépések és stratégiák, pályatanácsadói segítségek vannak. Másrészt a tanácskérő nem mindig van tisztában saját értékeivel, ebben megerősítést, visszajelzést igényel. És nem utolsósorban: a szakmák, pályák világa igen összetett, az információk pedig hamar elévülnek vagy nagyon ellentmondóak és nem hitelesek.

A pályatanácsadás szerepe a döntési képességek fejlesztésében

Sokszor ismételt mondat, hogy csináld azt, amit szeretsz, olyan karrierben gondolkozz, ami tényleg vonz. Ez nagy igazság, de nem biztos, hogy szó szerint kell érteni. Ha például szereted a matematikát, egyáltalán nem biztos, hogy jó tanár lesz belőled, hiszen számos más képességgel is rendelkezned kell ahhoz, hogy örömödet leld a munkában és jól csináld. Lehet, hogy inkább valamilyen kutató állás passzol majd hozzád.

Szeretek szövegeket írni. Nehéz ezt egy az egyben karrierré változtatni. Azonban a személyes érdeklődésünk elemeit lehet integrálni egy karrierbe. Ha például szenvedélyesen szeretsz foglalkozni parfümökkel, de alapvetően kutató beállítottságod van, akkor egy kozmetikai cégnél lehetsz piackutatási elemző. Ha azonban gyakorlatiasabb vagy, akkor lehetsz az emberek között és eladhatod nekik a parfümöt. Persze, ha remek orrod és ízlésed van, parfüm tesztelővé is válhatsz.

A sikeres (élet)pályára állás számos összetevőjéből érdemes végiggondolni, hogyan tudnád érdeklődésedet a mindennapi munkahelyzetekben kamatoztatni. Hogyha szükséged van iránymutatásra a válaszokhoz, érdemes felkeresned egy pályatanácsadót.

Ha már tudsz dönteni

A pályadöntési képességek fejlesztése fontos feladat, mert egész karriered alatt szükséged lesz rá. Így tudod majd a kritikus helyzeteket átgondolni és a releváns információkat rendszerezni a céljaid, értékeid és érzelmeid mentén. Meg tudod majd fogalmazni a lényegi kérdéseket a helyzetről. Képes leszel alternatívákat felállítani és olyan embertől tanácsot kérni, akitől érdemes. Már a döntés meghozatala előtt képes leszel tervet kidolgozni a jövőről. Ami talán a legfontosabb, hogy célt vagy módszert tudsz majd váltani, ha a kezdeti lépések nem vezettek eredményre.

A döntési szempontok

Neked melyek a legfőbb döntési szempontjaid, hogyha továbbtanulásról vagy munkavállalásról van szó? Mi alapján mérlegelsz, és hogyan súlyozol az egyes szempontok között? Tudod-e, mely az igazán neked való életmód?

„Az emberek sokszor nem döntenek, hanem sodródnak. Magától értetődővé válik, hogy átveszik a gyakori családi vagy közösségi mintákat, értéket mentenek át, vagy egyszerűen csak hallgatnak egy fontos barátra. Sokan kényszer diktálta helyzetekben döntenek, és kerülő jellegűek a megfontolások, azaz például a »miből nem akarok felvételizni« meggondolás vezérli a szakválasztást. A meggondolt pozitív választás – »azért jelentkezem oda, mert érdekel« – arányaiban kevesekre jellemző.”

(Részlet Török Réka (2017). A pályadöntések mesterei c. könyvéből)

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: karrierprofil.orientify.hu