A jövő szakmái 7. rész - Orientify BLOG

A jövő szakmái 7. rész

Sorozatunk 7. részében azzal foglalkozunk, milyen munkaerőpiaci előrejelzések várhatóak 2030-ra.

Munkahelyek 2030-ban – a digitális tendencia tovább erősödik

Jan Pearson kutatásokat végzett arról, hogy milyenek foglalkoztatási tendenciák várnak ránk 10 éven belül. Előrejelzései szerint csak minden ötödik munkavállaló marad a jelenlegi munkakörében, és ez a jövőben még több átrendeződés várható a technológia további fejlődésének köszönhetően. Tízből hét dolgozó olyan munkahelyen fog dolgozni, amit bizonytalanság fog jellemezni a jövőt illetően. Ezek  tendenciák megerősítik a magasabb rendű kognitív készségek fontosságát is, mint például a kreativitás, a komplex problémamegoldás, az aktív tanulás, valamint az alkalmazkodás.

A mezőgazdasággal, a kereskedelemmel és az építőiparral kapcsolatos jelenlegi foglalkozások több tanulmány előrejelzései szerint is csökkenni fognak, teret adva egyéb készségeknek és az átképzésnek. Az olyan ágazatokban, mint az oktatás és az egészségügy valószínűsíthetően minden tizedik munkavállaló olyan szakmában fog dolgozni, amelyben növekedés várható.

Az automatizálás hatása

Meglehetősen megosztott vélemények vannak arról, hogy a technológiai fejlődés csökkenti-e az emberi munkaerőt igénylő munkaköröket, illetve a technológiai fejlődés teremt-e annyi munkahelyet, amennyit kiszorít. Az automatizálás várhatóan legalább három hullámban fogja befolyásolni a munkát, de 2030 végére valószínűleg a munkahelyek 30%-a nagy mértékben automatizálódhat, főként az egyszerűbb adminisztratív és irodai munkákban, valamint a sok manuális feladatot tartalmazó munkakörökben, amelyek egyre precízebben felválthatók lesznek gépekkel.

Milyen készségekkel lehetünk előnyben 2030-ban?

A McKinsey Global Institute kutatási jelentése szerint a jövőben nagyobb lesz a kereslet három nagyobb készségcsoport iránt:

  • Társas – érzelmi készségek

    Ide tartoznak: a kommunikáció, az empátia, az alkalmazkodóképesség és a folyamatos tanulás képessége. Az üzletfejlesztés és a tanácsadás megköveteli ezeket a képességeket, és ezeknek a munkáknak a népszerűsége megmarad a következő tíz évben is.

  • Komplex kognitív készségek

    Melyek magukban foglalják a fejlett írástudást, a kritikai gondolkodást, a kvantitatív elemzéseket és statisztikai készségeket. Mindezek az orvosok, könyvelők, kutatási elemzők és írók munkájában létfontosságúak.

  • Technológiai készségek

    Amelyek magukban foglalnak mindent az alap informatikai készségektől a fejlett IT készségekig, az adatelemzésig és a mérnöki munkáig. Valószínűleg ezek a jövőbeni készségek lesznek a legjobban fizetettek.

Ha szeretnéd a jövődet tervezni és neked való pályát választani, Karrierajánlónk segít ebben!
Készítsd el a Karrierprofilod, és tudd meg, milyen szakma passzol hozzád!

Az Orientify-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítse a fiatalokat a pályadöntésben. Gyakran még egy felnőttnek is nehéz eldöntenie, hogy mi a neki való karrier, akkor mit gondoljon egy tinédzser? Karriertesztünket kitöltve bárki segítséget kaphat abban, hogy megtalálja a neki való pályát.

Ha szeretnél azonnali és megalapozott választ arra a kérdésre, melyik karrier való neked, regisztrálj itt: myorientify.hu